Home / Kids Land / Kids Land / Kids Land mame i njihove djevojčice
Kids Land mame i njihove djevojčice
Kada porastem želim biti kao svoja mama

Moje ime je Ada Pašić. Ime sam dobila po nani koja se zvala Aiša, ali su je svi zvali Ada. Često mi kažu kako imam divno ime, ali ja iza tog imena vidim jednu divnu povezanost moje mame i nane (njene mame) i želju da u meni ostavi trag tog odnosa. Nisam imala priliku upoznati nanu, ali imam neizmjernu sreću, jer tokom cijelog odrastanja imala sam pored sebe najboljeg, uistinu najboljeg, prijatelja - moju mamu. Ona nikada nije pokušavala biti moj najbolji prijatelj, ona je to, jednostavno, postala.


Ada Pašić

Moja mama i ja imamo neku čudnu povezanost, koja se sama od sebe desila. Danas, dok razmišljam o ovom tekstu i ljudima koji me okružuju,vidim da je ona zaista jedina osoba koja me je uvijek razumjela. Vjerujem da nije uvijek dijelila moje mišljenje, ali uvijek ga je saslušala i znala je način na koji treba da razgovara sa mnom. Ona je učiteljica i sjećam se kada bih joj dolazila na posao, pa i dan danas, tete u školi sa velikim osmjehom na licu bi govorile : ”Eno male Metke!”. I danas sam “Mala Metka” i za mene ne postoji ljepša titula od te. 

Vjerovatno nesvjesno postaknuta mojom mamom uposala sam Pedagoški fakultet u Sarajevu i postala učiteljica. Danas uživam u radu sa svojom malom, nevinom, iskrenom, predivnom djecom u vrtiću Kids Land. Moje opredjeljenje za posao nikada nije bilo nametnuto, čak se u tim godinama opredjeljenja, nakon srednje škole, u meni javio sukob oko toga sta želim biti: učiteljica ili kiparica? Moja mama me nije ostavila sa mojim, tada zaista, najvećim problemom, nego me je ohrabrila i pokazala mi da mogu oboje, da ne biram, da ispunim sve svoje želje i da ništa ne propustam, jer ja to mogu. Bilo je jako teško studirati dva fakulteta zajedno, ali uz nju sve je bilo puno lakše. 

Često sam govorila da bih voljela da uspijem odgojiti svoju djecu kako je ona odgojila mene i brata, a ona se uvijek smijala na to. Mislim da sam u tim momemntima željela da budem svom djetetetu ono što je ona meni. 

Kada sam bila dijete i kada su me pitali šta želim biti kada porastem, odgovor je bio učiteljica, koja živi u onoj velikoj zgradi (zgrada Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu). Danas je moj odgovor da želim biti kao moja mama  i gdje god da sam želim da sam u njenoj blizini. 

 Ima još mnogo stvari koje želim, ali na vrhu mog popisa je to da želim biti kao moja mama, zato što ona daje više nego što dobija, zato što griješi i priznaje greške, zato što zaslužuje svijet, ali ga ne očekuje, zato što me je pustila i pušta me da budem ono što jesam, zato što prepoznaje istinsku dobrotu i ljepotu. Želim da budem moja mama, zato što je ona moja mama. 

Da bih upotpunila ovu divnu priču o odnosu majke i kćerke zamolila sam nekoliko mama da mi napišu par rečenica o svojim djevojčicama, što ćete moći da pročitate u nastavku teksta. Drage mame, nadam se da ste uživali u tekstu i da će vas ovaj tekst uvijek podsjećati koliko ste divne i hvala vam što svoj život dajete nama, bezuvijetno. Vole vas vaše kćerke!


Amina & Asja


„Posmatrajući kako se igra u njoj vidim sebe. Ona se kroz igru obraća svojim bebama na način na koji se ja obraćam njoj. Nekada se desi da galami na svoje bebe i tada shvatim da je i to imitacija. Zbog toga osjetim grižnju savjest jer sam bila loš primjer svom djetetu. Kroz majčinstvo sam shvatila koliko je tačna tvrdnja da su djeca poput malih spižvi koje upijaju sve oko sebe i stiču nova znanja i vještine imitirajući svoje najbliže.“


Amra & Nađa"Draga učiteljice Ada, kaže mi mama da ste nas zamolili da Vam napišemo koju rečenicu o tome kako ja oponaŠam svoje roditelje, ali i oni mene. Pošto tata mnogo radi,  mama i ja radimo sve zajedno. Mi smo Vam kao sestre blizanke, sa velikom razlikom u godinama rođenja. Mi kuhamo zajedno, crtamo (iako mami crtanje nije jača strana), igramo se sa mojim igračkama, plešemo, pjevamo pjesmice  i radimo zajedno sve one stvari koje jedna mama uspije uraditi nakon što s posla dodje po mene u vrtić.  Moja mama, tata i ja se mnogo grlimo i ljubimo. To je nama mnogo bitno. Znaju oni i pretjerati sa grljenjem pa se ja nekad i pobunim, ali mi se to ipak sviđa. Kada je mama tužna ili umorna, ja je zagrlim i ona kaže da joj je odmah bolje. Kada tata dođe kući s posla, ja trčim da ga zagrlim. Možda ste tu osobinu kod mene i primijetili. Ja volim da se grlim i ljubim. Najljepše mi je u maminom krilu gdje provodim dosta vremena kada smo kući. Što bi kod nas rekli, prava sam maza. Ali neka sam. Volim da se družim sa drugaricama i drugarima iz vrtića i uživam s njima. Stalno ih grlim i ljubim jer moja mama kaze da se tako pokazuje ljubav. Svoje uciteljice posebno volim, pa ih njih cesto grlim. I za kraj, kaže meni mama s osmijehom da su djeca ogledalo svojih roditelja a ja je na to čvrsto zagrlim i poljubim, bez obzira što još uvijek ne znam sta to tačno znači. Ali je mama to tako veselo rekla da sam je morala zagrliti. Zato, grlite se i ljubite i bit ćete sretni kao moji mama, tata i ja."


Alma & Zala


„Priroda posla kojim se bavim (odnosi sa javnošću), a i moj karakter je takav da jako puno pričam  i Zala je definitivno i apsolutno naslijedila tu moju osobinu. Prošto ne zatvara usta. Nikad. Osim u rijetkim trenucima kad spava. I tako se jednom prilikom vozimo, ona sjedi u svojoj sjedalici i šuti doslovno izmedju pet i deset sekundi. Nakon tog neočekivanog perioda mira se javlja i kaze: “Aaaaaaaa, sto sam se ja ovo ovako umirila?!” . Smiješna je i njena/moja sklonost ka pravilnom izražavanju, pa je nikad nećete čuti da kaze “obadvoje” umjesto “oboje” i uvijek naglašava ono “naest” kad broji “jedaNAEST, dvaNAEST, triNAEST…”. Mi smo djeci uzor u svemu i pamte, pa kasnije i ponavljaju sve što čuju od nas (sto me uvijek dodatno upozorava da moram biti oprezna šta pričam pred djecom…), pa je tako jednom izjavila kako “još samo mora da nauči izgovarati slovo R, da do kraja nauči pjesmicu iz Frozen i da prestane kukati, pa moze krenuti u školu”. Od tad se trudim da je što manje opominjem da ne kuka.“ 


Jasminka & Senka Latifa


„Senka je moja najbolja prijateljica. Volimo provoditi vrijeme zajedno, oblačiti haljine, lakirati nokte i praviti frizure. Volimo učiti nove stvari, istraživati svijet i raditi ludosti. Senka mi je pokazala da postoji bezuvjetna i beskrajna ljubav. Živimo još uvijek u svijetu u kojem mamin poljubac otklanja svaku bol, pri svakom padu. Jednostavno se obožavamo.“ 


Lejla & Nora 


„Moj život je tek dobio smisao od kada sam rodila nju, postao je bogatiji i ispunjeniji novom radošću, iskustvom i emocijama. Pitala sam se tokom trudnoće kako joj dati ime. Osjetila sam da će biti posebna i drugačija, da će imati taj posebansjaj u očima. Zato je dobila ime Nora, sjajna i blistava. Moja djevojčica Nora je moj cijeli svijet.“


Amra & Mona


„Ono oko čeka se ja i moja Mona borimo jeste moja šminka“. Već odavno je počela da pregleda moje kutije sa šminkom i da bira ono što joj se najviše sviđa. Uvijek mi govori da želi da bude kao ja. Ono što je najbitnije prije polaska u vrtić, jeste da moja i njena frizura budu iste, jer njena mama ima najljepšu kosu na svijetu. Nas dvije imamo divan odnos, svaki slobodan momenat pokušavamo da provedemo zajedno, jer kćerka je mami, kao i mama kćerki uvijek najbolji prijatelj.“

U zadaćama su majke kao iz bajke: blage i mile poput svile, nježne i fine kao balerine... 

 Komentiraj
comments powered by Disqus
PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U
Putovanja
Top 10 filmova o putovanjima Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od…
City break: Pariz Grad u kojeg ljudi dolaze željni da uđu u trag nje…
Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab? Izgrađen u obliku jedra na umjetnom otoku u Dubaij…
TOP 5: Instagram profila za virtualnu teleportaciju Očajnički vam je potreban odmor i bijeg, ili gener…
Gastro
Kako ispravno jesti sushi? Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog ori…
LONCI I POKLOPCI Za Vjeku Kramera nema predaha ni ovog toplog ljeta…
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog s…
LONCI I POKLOPCI I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj p…
Anketa

Šta žene najviše vole kod muškaraca?