Home / Business Woman / Business Woman / Svako vjenčanje je bajka koju treba osmisliti i organizirati
Svako vjenčanje je bajka koju treba osmisliti i organizirati
Foto/ Emina Šeta-Spahić: Cilj mi je da mladenci budu zadovoljni
Emina Šeta-Spahić, vlasnica cvjećare Ema u Sarajevu ujedno se bavi organizacijom i koordinacijom vjenčanja, za Ženski portal otkriva koliko vremena treba da se organizuje vjenčanje iz snova, koja su najčešća mjesta za vjenčanja i gdje mlade najčešće kupuju vjenčanice.

 

Koliko je organizacija vjenčanja popularna kod nas?

Kod nas polako raste svijest o prednostima angažiranja organizatora za vjenčanja. Ono što ja radim jeste da zajedno sa mladencima osmislim tematiku, cvjetne dekoracije i sve ono što će njihov dan učiniti posebnim. Izuzetno me raduje što imam mnogo zahtjeva parova iz inostranstva koji su se odlučili izgovoriti sudbonosno ''da'' u BiH.

U osnovi, svakom paru koji mi se obratio nastojim pomoći u sklopu budžeta kojim raspolažu. Pred nama je tek specijalizacija osoba za organizaciju vjenčanja. Vjerujem da kako broj ponuđača usluge bude rastao tako će rasti i interesovanje mladenaca.      

Kako izgledaju pripreme za vjenčanje?

Prvo se sastanemo sa mladencima ili mladom, jer one uglavnom vode glavnu riječ. Krenemo od toga koliko planiraju gostiju, kako su zamislili svoje vjenčanje, koju boju žele, koliki budžet planiraju za vjenčanje.

Potom napravimo ''listu želja'' i finaliziramo priču u jednu unikatnu cjelinu. Kada mladenci imaju jasne ciljeve sve teče glatko. Često mladenaci traže naše savjete oko boja i cvijeća, šta bi uglavnom bilo najbolje, da vjenčanje ispadne onako kako su oni zamislili. Mi smo tu da ih usmjeravamo, savjetujemo i unesemo neke kreativne ideje koje će njihov svečani čin učiniti posebnim.

Bavite se i koordinacijom vjenčanja. Šta to tačno znači?

Ukoliko mladenci žele neku dodatnu dekoraciju, kao što su baloni, rasvjeta na vjenčanju, ketering ili žele informaciju gdje je najbolje organizovati vjenčanje onda smo mi tu da im pomognemo, iznesemo svoje preporuke i uputimo ih na ''pravu adresu''.

Da li se teži nekim tradicionalnim vjenčanjima ili danas mladenci ipak traže nešto modernije?

Možemo reći da su vjenčanja dobila jednu novu dimenziju. Prate se običaji i neki obavezni elementi, ali su sve više u primjeni svjetski trendovi. Na primjer, prije dvije godine, dekoracije su se stavljale samo na stolove za kojima su sjedili mladenci. Danas cvjetne aranžmane postavljamo na sve stolove, pripremamo posebne dekoracije za ulaz, kreiramo unikatne pozivnice i dekoracije za prostor.

Skoro svi parovi sa kojima sam imala priliku do sada sarađivati su željeli i posebne presvlake za stolice sa mašnama u određenoj boji ili kombinaciji boja. Ono što me posebno oduševljava jeste koliko su spremni probati nešto novo i kreativno poput neobičnih dekoracija za stolove, od ručno oslikanih vaznica, ukrašenih čipkom ili kombinacijom cvijeća i svijeća.  

Koja su najčešća mjesta za vjenčanja?

To su uglavnom restorani i hoteli. Najviše vjenčanja održava se u hotelu Terme na Ilidži (oni imaju dosta hotela u sklopu svog kompleksa i mogu da prime veći kapacitet gostiju) hotel Radon Plaza, hotel Hollywood, hotel Sarajevo, hotel Bosna, Golf klub koji ima predivnu baštu za ljetnja vjenčanja, Park prinčeva itd... To su sve hoteli i restorani koji su na glasu.

Koncept vjenčanja na otvorenom je u ovom smislu najmanje zastupljen. Nadam se da će oni koji se odluče za ovu opciju početi primjenjivati neke od sjajnih primjera dekoracija od lukova ili stubova dekorisanih pravim cvijećem, te urediti prostor na način da to zaista izgleda svečano i primjereno samom činu vjenčanja.. Ima i nekih restorana koji naplaćuju samo svoj prostor, a dozvoljavaju mladencima da donesu svoju hranu i piće.

Vjenčanje jeste skupo kada se sagleda na cjelinu, ali se na cvijeće i dekoracije najmanje potroši novca, a možda najviše na hranu. Ipak, polako se budimo i drago mi je zbog toga. 

Kakvi se bidermajeri najviše traže? 

Mladenke najčešće traže bidermajere od ruža. Mada ima i kombinacija sa drugim cvijećem kao što su orhideje, lizijantusi, kale, hortenzije, božuri, itd... Ipak, ruže se nekako uvijek ''pravi izbor''. To možemo nazvati tim tradiocionalnim elementom.

Ono što praktikujem jeste vid probnog bidermajera gdje predložim nekoliko varijanti kako bi se mladenke što lakše odlučile za veličinu i dodatke poput čipke, ukrasnih listića, ručno rađenih dekorativnih elemenata.

Vrlo je važno da svaki bidermajer bude poseban. Iz tog razloga često naručujem posebne ruže koje se slažu sa ostalim dekoracijama i vjenčanicom.

Obožavam izazove i rado pravim posebne dekoracije za bidermajere koje odgovaraju mladenkinom ukrasu za kosu, šari na vjenčanici ili nakitu. 

Da li ste ikad imali zahtjev da organizujete vjenčanje u Vijećnici 

Imamo jedno vjenčanje u septembru gdje bi trebala da bude ceremonija vjenčanja u Vijećnici, ali još uvijek nemamo zvaničnu potvrdu budući da je uprava Vijećnice postavila novi cjenovnik. Mladenci su ti koji će dati posljednju riječ i odlučiti se za lokaciju. Postoji čitav niz sjajnih lokacija u Sarajevu, ali i okolini.

Imali smo priliku pomoći u organizaciji vjenčanja po zahtjevu mladenaca i van urbanih zona. To je izazov za sebe, ali koliko je teško sve organizirati toliko je sam ambijent i posebnost lokacije sama po sebi čarobna.  

Izlude li vas nekad mlade?

Potpuno je prihvatljivo da mlade žele imati vjenčanje iz snova. To vidim kao izazov i zajedno sa mladencima uvijek dođemo do najboljeg rješenja. Uživam u onome što radim tako da su mi te slatke muke sastavni dio radnog dana. Sa svakom idejom i zahtjevom pomjeramo i naše granice i razvijamo se u smislu što kvalitetnije usluge. Zahvale i preporuke su nam najbolji dokaz da radimo dobro i želja nam je dostići standarde kakvi su u praksi širom svijeta. Sve što ne možemo da nabavimo mi ručno napravimo, od dekoracija do specifičnih poklona za goste.  

U subotu je jedno vjenčanje u Andrić gradu (Kamen gradu) u Višegradu za bračni par iz Rusije. Cjelokupna organizacija ide iz Beograda, a mene su izabrali da aranžiram cvijeće. Riječ je o velikom vjenčanju i imamo mnogo posla oko cvijeća i dekoracija.

Gdje najčešće kupuju vjenčanice?

Vjenčanica ima na sve strane, mada se najčešće uzimaju one iz butika La boutique Hill's, zatim salona vjenčanica Gold, Atelier Sposa, Lovely vjenčanice itd ... Tu svaka buduća mlada za sebe može izabrati nešto, zaista su među najtraženijim. Mada, ima i manjih salona jako puno u gradu Sarajevu. U trendu je i da mladenke same šiju vjenčanice po modelima koje pronalaze u specijaliziranim časopisima.

Koliko se pažnje poklanja na odabir obuće?

Što se tiče cipela, mladenke uglavnom same biraju cipele. Mislim da je problem kod nas što nemamo baš salona gdje možete da nađete cipele isključivo za vjenčanje.  

Kakve se frizure biraju?

U posljednje vrijeme se preferiraju razne kombinacije sa pletenicama, puštena kosa sa loknama, punđe itd. Posebno me raduje novi trend vjenaca od pravog cvijeća koji se kombiniraju sa bidermajerom i ostalim cvjetnim dekoracijama.

Koliko su mladoženje uključene u organizaciju svog vjenčanja?

Mladoženje učestvuju, ali ne sa tolikim zanosom koliko mladenke. Uglavnom pružaju podršku, ali mladenke su te koje vode glavnu riječ. Nastojim da uključim mladoženje koliko mogu u sam proces, barem kada je riječ o usaglašavanju nekih osnovnih stvari poput protokola, prostora, nekih ključnih dekoracija. 

Jeste li organizovali i svoje vjenčanje...

Moje vjenčanje je jedna posebna priča. Na dan vlastitog vjenčanja imala sam još pet vjenčanja. Iako nisam planirala raditi za svoj dan, neke mlade su insistirale da im pomognem kako bi sve proteklo savršeno.

Ipak, na kraju je sve ispalo kako su mladenke željele, a ja sam zahvaljujući svom timu saradnika uspjela realizirati svoje vječanje iz snova. Kao što sam rekla, kada nešto volite da radite onda ste u stanju učiniti nevjerovatne stvari.

Koliko treba vremena da se organizuje vjenčanje iz snova?

Od oko pola godine do godinu dana. Treba imati na umu da se na vrijeme moraju organizovati hoteli ili restorani. Što se tiče cvijeća, za to već treba mjesec ili dva mjeseca najviše uz konstantni rad na dekoracijama i pripremi svih pratećih elemenata.

Često dolazi do situacija gdje imamo samo dva mjeseca za kompletnu organizaciju, ali tu smo da damo maksimum i ostvarimo sve želje mladenaca.

Koliko dugo se bavite s ovim poslom?

Četiri godine su iza moje prve organizacije vjenčanja. U posljednje dvije godine u sklopu cvjećare Ema posao je dobio novu profesionalnu dimenziju. Svakodnevno primam zahtjeve za posebnim cvjetnim dekoracijama koje uključuju kombinacije sa voćem ili za poslovne prostore i specifične događaje. Cvijeće je oduvijek bilo moja ljubav.

Čak i kada sam bila angažovana u jednom drugačijem sektoru, u slobodno vrijeme sam pomagala i organizirala vjenčanja svojih prijateljica i poznanica. Za godinu i po, koliko se moj Cvjetni studio nalazi u naselju Tibra, organizovala sam zaista puno vjenčanja.

Opišite se ukratko...

Osoba sam koja voli svoj posao, koja puno radi. Samo dok spavam ne razmišljam o ovom poslu. Odgovorna sam, kreativna, volim život i puna sam te neke energije... Pokušavam da uvijek budem pozitivna. U principu se trudim da uvijek budem nasmijana i da ispunim iščekivanja mladenaca.

Imate li neku poruku za mladence?

Mladencima bih poručila da razmisle o svim detaljima koje žele imati na svom vjenčanju i odmah u startu odluče koliko novca planiraju potrošiti. Često dođemo u situaciju da nam se pojedinci obrate za pomoć u organizaciji, ali njihove želje su daleko od mogućnosti. Treba imati u vidu da je vjenčanje poseban događaj u životu, te da to nosi i određene troškove.

Mi uvijek pronađeno način da izbalansiramo želje sa budžetom. Dajemo popuste i preporučujemo mladencima razne opcije uštede kada je riječ o dekoracijama i cvjetnim aranžmanima. Naš cilj su zadovoljni mladenci i što više vjenčanja iz snova.  


Komentiraj
comments powered by Disqus
PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U
Putovanja
Top 10 filmova o putovanjima Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od…
City break: Pariz Grad u kojeg ljudi dolaze željni da uđu u trag nje…
Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab? Izgrađen u obliku jedra na umjetnom otoku u Dubaij…
TOP 5: Instagram profila za virtualnu teleportaciju Očajnički vam je potreban odmor i bijeg, ili gener…
Gastro
Kako ispravno jesti sushi? Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog ori…
LONCI I POKLOPCI Za Vjeku Kramera nema predaha ni ovog toplog ljeta…
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog s…
LONCI I POKLOPCI I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj p…
Anketa

Šta žene najviše vole kod muškaraca?