Home / Gastro / Recepti dana / LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU
Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog showa u BiH „Lonci i poklopci“ OBN TV biće posvećeno Ramazanskom bajramu, jednom od najvećih vjerskih muslimanskih blagdana. Vjeko Kramer će u ovom izdanju kulinarskog showa koji je na programu OBN TV 19.07.2015. od 12 sati pripremati musaku od puretine i batata, orjentalne mesne okruglice, grilano povrće u umaku od sira, grilano povrće punjeno sirom i salatu od grilanog povrća.

Ako i vi želite pripremati neko od ovih ukusnih jela ispod su i recepti za iste:

MUSAKA OD PURETINE I BATATA

1/2 mljevene puretine

1 kg batata – slatki krumpir

2 crvena luka

1 mrkva

1 crvena paprika

1 feferona

2 rajčice

4-5 češnjeva češnjaka

začinska crvena paprika

sol i papar

3 jajeta

2 dl kiselog vrhnja

Olitalia ulje

Vegeta

Batat, slatki krumpir, oprati i oguliti, nasjeći na tanke ploške i blanširati u slanoj vodi, pa ocjediti. Za to vrijeme na malo ulja popržiti usitnjeni luk, mrkvu i papriku isjeckane na kockice te im nakon par minuta dodati mljevenu puretinu, začiniti crvenom paprikom i propirjati. Nakon 5 minuta dodati usitnjenu rajčicu i začiniti vegetom te usitnjenim češnjakom. Nauljenoj tepsiji dno pokriti blanširanim batatom, pa složiti pirjanu puretinu i pokrijemo batatom, zalijemo umučenim jajima i vrhnjem pa zapečemo u pečnici zagrijanoj na 180ᵒC oko pola sata.


ORJENTALNE MESNE OKRUGLICE

700g mljevene junetine

1/2 patlidžana

2 crvene paprike

2-3 češnja češnjaka

2 jajeta

100 g krušnih mrvica

100 g sezama

zatar, muškatni oraščić, cimet

Vegeta

Paprike i patlidžan nasjeckati na kockice pa ih uzgrilati na jako malo ulja i ohladiti. Mljeveno meso stavite u zdjelu za mješanje i dodate mu 2 prethodno umućena jajeta, koja ste začinili Vegetom, crvenom paprikom, usitnjenim češnjakom i određenom kombinacijom začina tipa: papar, cimet, muškatni orah... Mesu dodati ohlađeno grillano povrće i određenu količinu mrvica i sezama. Onoliko koliko je potrebno da smjesa bude kompaktna i da se njome lako manipulira. Oblikovati kuglice željene veličine i popržiti ih lagano na malo ulja. Staviti na papir za cjeđenje i poslužiti vruće.

GRILANO POVRĆE U UMAKU OD SIRA

1 tikvica

1 patlidžan

4-5 paprika

2 crvena luka

1/2 l vrhnja za kuhanje

250 g sira za ribanje

Povrće isjeći na tanke plošeke i izgrillati. Paprike možete staviti u rernu pa ispeći, pokriti folijom da se potpare i oguliti. Napraviti umak od sira tako da u vrhnju za kuhanje na laganoj vatri otopimo ribani sir, začinimo Vegetom i paprom i u tom umaku kratko prokuhamo grilano povrće.


GRILANO POVRĆE PUNJENO SIROM

1 tikvica

1 patlidžan

5-6 crvenih paprika

5-6 češnjeva češnjaka

200g svježeg sira

100g travničkog sira

ljuta začinska paprika

Povrće isjeći na tanke ploške i izgrillati. Paprike možete i staviti u rernu pa ispeći i oguliti. Mladi sir izdrobiti viljuškom, umješati mu sitno nasjeckani travnički sir pa začiniti usitnjenim češnjakom i drobljenom ljutom paprikom. Žlicu te smjese staviti na grillano povrće pa ga zarolati u rolice. Poslužiti hladno uz mezu.


SALATA OD GRILANOG POVRĆA

3-4  paprike u boji

5-6 feferona   

1 patlidžan    

1 tikvica

300 g travničkog sira

4-5 češnjava češnjaka

Olitalia ulje

Olitalia aceto balsamico

Peršinov list

Vegeta za salatu

Paprike ispeći u pećnici sa svih strana, dok koža ne pocrni i počne stvarati mjehure. Složiti ih u zdjelu, te prekriti prijanjajućom folijom dok se ne potpare i ohlade. Oguliti im kožu i odvojiti od peteljki i sjemenki pa nasjeći na trake. Patlidžan i tikvicu isjeći na kolutove i izgrilati. Pomješati svo ohlađeno povrće i travnički sir isjeći na kockice, te začiniti dresingom koji smo napravili od  maslinovog ulja, acheta balsamica, Vegete za salatu, usitnjenog peršunovog lista i češnjaka.


Komentiraj
comments powered by Disqus
PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U
Putovanja
Top 10 filmova o putovanjima Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od…
City break: Pariz Grad u kojeg ljudi dolaze željni da uđu u trag nje…
Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab? Izgrađen u obliku jedra na umjetnom otoku u Dubaij…
TOP 5: Instagram profila za virtualnu teleportaciju Očajnički vam je potreban odmor i bijeg, ili gener…
Gastro
Kako ispravno jesti sushi? Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog ori…
LONCI I POKLOPCI Za Vjeku Kramera nema predaha ni ovog toplog ljeta…
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog s…
LONCI I POKLOPCI I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj p…
Anketa

Šta žene najviše vole kod muškaraca?