Home / Na kafi sa / Na kafi sa / Za svoje pacijente nisam samo ljekar već i majka vantjelesne oplodnje
Za svoje pacijente nisam samo ljekar već i majka vantjelesne oplodnje
Foto/Zorica Crnogorac- Ilić
Predstavljamo Vam doktoricu Zoricu Crnogorac-Ilić, koja je osnivač i direktor bolnice „Genesis“ u Novom Sadu, specijalizovane za liječenje neplodnosti. Dr Crnogorac-Ilić, koja je i sama finansijski pomogla liječenje steriliteta kod većeg broja parova, za Ženski portal govori o tjelesnoj oplodnji i o tome šta je najčešći uzročnik steriliteta. Osim što upravlja bolnicom, lično vodi svaku intervenciju kojih je godišnje oko 500, a čak zna i u kojem gradu je svako dijete. Član je evropskog (ESHRE) i američkog (ASRM) Udruženja za humanu reprodukciju, a dobitnica je i priznanja "Cvet uspeha za ženu zmaja 2014" kao jedna od najuspješnijih i poslovnih žena u Srbiji.

Šta je uzročnik sve češće neplodnosti kod bračnih parova?

Broj parova koji imaju problem neplodnosti iz godine u godinu raste u svijetu i kod nas. Otprilike 15 do 20 odsto parova ima problem sa dobijanjem potomstva, a uzroci su različiti. U posljednje vrijeme prst se upire na stres kao na jedan od glavih uzročnika bračne neplodnosti. Međutim, iako je veoma prisutan, ne mogu da tvrdim da je on baš glavni krivac.

Bračna neplodnost je veoma složen problem, na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca utiče više faktora. Iako su oni uslovljeni razvojnim anomalijama, ali i hormonima, veoma su prisutni i činionici infekcija genitalnog trakta i muškaraca i žena, a tome treba dodati i činioce koji se tiču životnih navika, zatim su tu i nasljedna oboljenja, kao što su gojaznost, dijabetes. Prilikom dijagnostike bračne neplodnosti prije nego što pristupimo liječenju, provjeravamo i "ispravljamo" sve ove činioce.


Zorica Crnogorac-Ilić sa porodicom: Svog prvijenca Nikolu rodila pomoću vantjelesne oplodnje u 42 godini života.

Šta je vantjelesna oplodnja?

Vantjelesna oplodnja je najvažnija i posljednja mjera u liječenju bračnog steriliteta. Druge metode se odnose na mjere prevencije, koje moraju biti prisutne u svim primarnim zdravstvenim ustanovama, a s druge strane izbor metode zavisi od godina starosti i očuvane ovarijalne rezerve. Vodeće indikacije za VTO su: oštećenje jajovoda, nepoznat uzrok steriliteta, endometroza, muški faktor steriliteta, zatim neuspjeh indukacije ovulacije nakon tri pokušaja, neuspjeh intrauteralne inseminacije nakon tri mjeseca.

Metoda podrazumijeva uzimanje jajne ćelije iz tijela žena, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu poslije nekoliko dana.

Tretman iziskuje posebne uslove, specijalnu laboratoriju i opremu kao i uvježbanu ekipu koja se sastoji od ginekologa, embriologa, genetičara, mikrobiologa, medicinskog osoblja i dr. U “Genesisu” se u toku jednog dana utvrđuje dijagnostika i uzrok steriliteta ili se nakon dobijanja rezultata sugerišu dodatne pretrage. Nemamo liste čekanja, a na uvođenje u postupak, od prvog pregleda čeka se najviše do mjesec i po dana zavisno od zdravstvene slike pacijentkinje.

Možete li nam reći po čemu je Vaša bolnica specifična u odnosu na druge bolnice takvog tipa?

Naša bolnica je u Srbiji definicija za konstantne inovacije. Od samog početka uveli smo najsavremenije tehnike u ovoj oblasti. Od strane najprestižnije evropske kompanije IGENOMIX iz Valensije izabrani smo da u Srbiji uvedemo ERA test namijenjen pacijentkinjama koje su do sada imale neuspješne vantjelesne oplodnje, kao i one koje prvi put ulaze u postupak liječenja steriliteta kako bi se značajno povećale šanse iz tzv. prvog pokušaja. Među prvima, bolnica "Genesis" je počela da primjenjuje i NIFTY ili NIPTI Test- neinvanzivni prenalni test za otkrivanje hromozonskih trizomija u trudnoći. Prvi smo počeli da koristimo i PRIMO VISION sistem za konstatni nadzor embriona i koji nam pomaže u odabiru najkvalitetnijeg embriona i time šanse za trudnoću možemo znatno povećati.

Ove godine uveli smo nove tehnologije, prije svega u oblasti genetike i genetskih analiza.

SAT je test kojim se analiziraju spermatozoidi na prisustvo aneuploidije (hromozomske anomalije). To je dijagnostički test koji treba da utvrdi ima li genetskih uzroka u muškom sterilitetu. Test omogućava identifikaciju muškaraca sa niskim uspjehom u reprodukciji. Omogućava dobijanje korisnih informacija i personalizovano genetsko savjetovanje kod infertilnih parova prije započinjanja IVF tretmana. CGT test genetske kompatibilnosti služi da se identifikuju parovi gdje su oba partnera nosioci mutacija. Na ovaj način se prevenira nastanak potomaka sa teškim genetskim oštećenjima, od kojih je većina fatalna. Postoji mogućnost da imaju zdravo potomstvo ukoliko načine preimplantacioni genetski dijagnostički test ili im se donira oplođena jajna ćelija. Postoji mogućnost i prirodnog začeća uz odgovarajuću prenatalnu dijagnostiku.

Uskoro u Genesis-u i PGD preimplantaciona genetska dijagnostika pojedinih genetskih oboljenja i PGS-preimplantacioni genetski skrining na hromozomske anomalije

Bolnica ima 28 zaposlenih u stalnom radnom odnosu i desetinu vrhunskih ljekara iz zemlje i inostranstva, od akademika, do najmlađih specijalista, koji su dodatno uključeni u cjelinu ili pojedine programe u zaštiti ženskog zdravlja. Aktivno sarađujemo sa prestižnim klinikama Wunch baby iz Austrije, kao i sa klinikom Gynen iz Češke.

Bolnica “Genesis”: Pacijenti dolaze iz čitavog svijeta 

Od osnivanja bolnice pa do danas koliko ima bračnih parova kojima ste pomogli da postanu roditelji?

U okviru programa VTO, u Genesis-u za devet godina postojanja urađeno je više od 3.000 postupaka. Rođeno je blizu 2.000 beba koje rastu gotovo na svim kontinentima. Bolnica je dostigla i prevazišla procenat uspješnosti najpoznatijih svjetskih klinika u liječenju steriliteta. Danas je on na konstantnom nivou između 57 i 60 odsto, sa tendencijom da bude 80 odsto.

Da li sa sterilitetom imaju više problema muškarci ili žene?

Uzroci neplodnosti su kod oba pola jednaki, po 40 odsto, 10 odsto je medicinski nepoznat, a u 10 odsto slučajeva je zajednički, muški i ženski razlog. Međutim, i dalje je najveći teret na ženi. Ona je ta koja prva kreće na detaljne preglede kod ginekologa, pa ako se ispostavi da je sve u redu, pažnja se usmjerava na partnera.

Kao i kod žena, muški infertilitet je multifaktorijalan. U 30-50 odsto slučajeva steriliteta javljaju se nepravilnosti u produkciji ili funkciji spermatozoida. Hormonski poremećaji, bolest, trauma, opstrukcija reproduktivnih kanala i seksualna disfunkcija mogu privremeno ili trajno uticati na kvalitet uzorka i spriječiti začeće.

Kod muških partnera je veoma težak postupak liječenja, jer ne žele da povjeruju da je problem do njih, niti da dođu na pregled vjerujući da je žena glavni krivac za neplodnost. Ova konzervativna slika se posljednjih godina promijenila, ali ne u dovoljnoj mjeri. Bračni sterilitet se liječi zajednički i zato je veoma važna komunikacija kako bismo što prije došli do tačne dijagnostike.

Da li Vam se za pomoć obraćaju više iz regiona ili zemalja Evropske unije?

Posebno smo ponosni na činjenicu da je u zadnjih par godina značajan porast pacijenata iz EU, koji dolaze u našu bolnicu u cilju liječenja steriliteta. Naše bebe rastu u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj,Velikoj Britaniji, Rusiji, SAD, Australiji kao i zemljama u okruženju Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori. Na dodjeli novogodišnjih paketića jednom godišnje vidimo svu našu decu. To su jednako dirljivi trenuci i nikada nisu prošli bez suza.

Koliko često se dešava da se postupkom vantjelesne oplodnje rode blizanci ili trojke?

U zadnje tri godine statistika kaže da smo imali 60,3% porođaja sa jednom bebom, a sa blizancima i trojkama bilo je 39,7%. U istom periodu u našoj bolnici porodilo se 98 žena sa dvojkama, što znači 33 blizanačkih porođaja godišnje (54 % je bila kombinacija muškog i ženskog pola, 26% oba muška pola i 20% oba ženska pola). Kada je riječ o našim trojkama, imali smo porođenih 30 žena ili u prosjeku deset porođaja godišnje. Najčešća kombinacija polova je bila dva dječaka i jedna djevojčica u 33% slučajeva, a najrjeđa kombinacija polova sa tri djevojčice je bila 10 %.

Svoje ljekarsko interesovanje usmjerili ste na liječenje bračnog steriliteta. Zbog čega?

Odrasla sam u porodici preduzetnika, u tom duhu sam vaspitana i to je bio obrazac da i sama razmišljam o takvoj budućnosti. Nikada nisam razmišljala o nekom državnom poslu i upisala sam fakultet s idejom da ću imati privatnu bolnicu.

Rezultat usavršavanja iz oblasti ginekologije i akušerstva u prestižnim evropskim centrima: Beču, Kopenhagenu i Londonu je bolnica "Genesis." Prva saznanja o vantjelesnoj oplodnji dobila sam u Londonu, u klinici "Hamersmit hospital" kod najboljeg učitelja iz ove oblasti, profesora Vinstona. Tu sam upoznala i čuvenog doc. dr Petera Kemetera iz Austrije, koji me je od samog početka bodrio, a to na izvjestan način čini i danas. Posrećilo mi se i da u pravom trenutku, i to slučajno, upoznam Bali Balaža, koji je završio fakultet i usvojio precizne biološke tehnike humane reprodukcije u Budimpešti i ima zvanje Senior embiologist, koje mu je dodijelilo Evropsko udruženje za humanu reprodukciju.

On je danas glavni biolog “Genesisa”, i na moje zadovoljstvo, kod mene radi cijela njegova porodica. S druge strane, lično sam prošla cijeli proces vantjelesne oplodnje. Sa 42 godine, nakon tri neuspjele trudnoće, rodila sam svog prvijenca Nikolu. Zato me moji pacijenti doživljavaju drugačije, jer za njih nisam samo ljekar, već i majka vantjelesne oplodnje. Neko ko može da ih posavjetuje i da im svojim primjerom ulije povjerenje. To znači i njima i meni, tim prije što želim još dece.

Ima li neka starosna dob za vantjelesnu oplodnju ili se ona može primjenjivati i ženama do i nakon 30 godina?

Najznačajniji faktor na koji ne možemo da djelujemo je starosna dob pacijentkinja. Ukoliko su starije od 35 godina i nisu ostvarile trudnoću tokom godinu dana pokušaja, nakon tog perioda bi trebalo da počnu sa dijagnostikom i liječenjem. Reproduktivna sposobnost se poslije četrdesete godine kod žene znatno smanjuje. Ćelije stare, dolazi do ciklusa bez ovulacije, a starenje ćelije podrazumijeva i promjene na hromozomima, pa su tim i manje šanse da dođe do trudnoće i porođaja. Kada govorimo o neplodnosti ustvari govorimo o trci sa vremenom u reproduktivnom periodu. Prosječna starost pacijentkinja u “Genesisu” na početku je iznosila 31.7 godina, da bi u 2013. pacijentkinja imala više od 35 godina. U Čikagu je sada naša najstarija trudnica, i ima 45 godina.

Sjećate li se prve žene kojoj ste pomogli da postane majka?

Kada sam prije devet godina otvorila privatnu bolnicu i započela svoju misiju, entuzijazam u meni nije očekivao prepreku da mi od prvih dvanaest vantjelesnih oplodnji, nijedna žena nije bila trudna. Obeshrabrena požalila sam se profesoru Kemeteru: ' Više neću da radim vantjelesnu, zatvaram bolnicu '. Naravno, to je bilo ishitreno što sam shvatila kada sam u pismu svog učitelja pročitala da je on tek poslije 60-te žene dobio prvu bebu. Ponovo mi se javila nada i zaista, poslije dvanaest neuspjelih pokušaja, napokon se iz jedne jajne ćelije rodila mala Jana iz Vrbasa. Odmah sam otišla da vidim tu bebu i odnijela joj privjesak bubamaru za sreću. I ko kaže da je trinaest nesretan broj?

Ima li supružnika kojima niste uspjeli pomoći da se ostvare kao roditelji?

Naravno da ima i takvih slučajeva. Put do željene trudnoće do prvog plača je dug, težak i neizvjestan. Imajući to u vidu u sastavu "Genesisa" radi psihološko savjetovanje čiji stručnjaci osim što liječe stres, pripremaju parove za sam proces VTO. Nije lako, sam postupak je vrlo zahtijevan, te je neophodno da se partneri naoružaju strpljenjem, i da ne gube vjeru u ono što žele, ali i bolnicu i ljekare koje su odabrali.

Pruža li bolnica Genesis neke olakšice svojim pacijentima?

Vantjelesna oplodnja je za mnoge bračne parove jedini način da ostvare svoje snove - postanu roditelji! Na tom putu, mnogi se u borbi za potomstvo odriču čak i elementarnih stvari. U želji da pomognu velikom broju parova u Srbiji da se ostvare kao roditelji, Specijalna ginekološka bolnica "GENESIS" i "CREDIT AGRIKOLE BANKA" su nedavno sklopili partnerstvo koje im omogućava da sebi priušte vantjelesnu oplodnju. Za pacijente "GENESISA" kreirana je posebna kreditna linija, sa rokom otplate 36 mjeseci i nominalnom kamatnom stopom od nula odsto.

Imaju li pacijenti iz drugih država neke pogodnosti?

U bolniciGenesis vantjelesna oplodnja košta pet puta manje nego što bi je bračni par platio na primjer u Rusiji, Austriji, Švajcarskoj, Češkoj... S druge strane, uspješnost tog delikatnog zahvata je kod nas veći nego u mnogim evropskim centrima. Tako da se većina parova odlučuje da dođe, a u posljednje vrijeme kod većine je razlog dolaska taj visok stepen uspješnosti postupka. 


Komentiraj
comments powered by Disqus
PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U
Putovanja
Top 10 filmova o putovanjima Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od…
City break: Pariz Grad u kojeg ljudi dolaze željni da uđu u trag nje…
Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab? Izgrađen u obliku jedra na umjetnom otoku u Dubaij…
TOP 5: Instagram profila za virtualnu teleportaciju Očajnički vam je potreban odmor i bijeg, ili gener…
Gastro
Kako ispravno jesti sushi? Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog ori…
LONCI I POKLOPCI Za Vjeku Kramera nema predaha ni ovog toplog ljeta…
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog s…
LONCI I POKLOPCI I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj p…
Anketa

Šta žene najviše vole kod muškaraca?