Home / Blogs / Blogs / HANDS FREE
HANDS FREE
OVIH DANA INTEZIVNO RAZMIŠLJAM O DRŽANJU ZA RUKE. BIO SAM UBEĐEN DA SMO U DOBA EKSPANZIJE NOVIH TEHNOLOGIJA, BRZOG TEMPA ŽIVOTA I DEVALVACIJE LJUDSKOSTI I HUMANOSTI OVU PRAKSU ZAMENILI NEKOM DRUGOM. RAZMIŠLJAM O TOME KAKO SE SVE ČEŠĆE DRŽIMO ZA MOBILNE TELEFONE, TABLETE I KAKO TOPLU LJUDSKU RUKU ZAMENJUJEMO GOMILOM GIGABAJTA ZAROBLJENIH U TO MALO PLASTIKE.

ONDA SAM IZAŠAO NA ULICU U NADI DA ĆU DEMANTOVATI SAMOG SEBE. VIDEO SAM PUNO PAROVA KAKO MARŠIRAJU GRADOM DRŽEĆI SE ZA RUKE I DELOVALO JE KAO DA TAJ RITUAL NIJE UMRO. POMISLIO SAM DA MOŽDA SAMO JA IMAM PROBLEM SA TIM, PA TO MUTI MOJ RAZUM I UTIČE NA MOJU PERCEPCIJU.

MISLIM DA SVE POČINJE KADA SE KAO KLINCI OGLUŠIMO O TREĆI MAMIN POZIV ZA VEČERU, PA JE ONA PRINUĐENA DA DOLAZI PO NAS I ZA RUKU NAS VUČE OD BAZENČIĆA SA PESKOM DO KUĆNOG PRAGA - ILI JE TO BILO UVO, VIŠE SE NE SEĆAM. ILI KADA SAMOUVERENO NE ŽELIMO DA PRUŽIMO RODITELJIMA RUKU NA PEŠAČKOM PRELAZU JER SMO VEĆ DOVOLJNO "MATORI" DA SAMI MOŽEMO DA AKTIVNO UČESTVUJEMO U SAOBRAĆAJU. DA NE SPOMINJEM POVRATAK IZ ŠKOLE KADA MAJKA POPUT KAUBOJA NA RODEU POKUŠAVA DA TE UHVATI ZA RUKU KAKO BI TE OBUZDALA PRED GOMILOM DRUGE DECE. JAKO TRAUMATIČNO.

ONDA SAM RAZMIŠLJAO O ONOJ ČUVENOJ SCENI KAD VIDIMO NEKI SREDOVEČNI PAR KAKO SE DRŽI ZA RUKE PA SVI KAŽEMO "JAAAAO KAKO SU SLATKI, TAKO ĆEMO MI JEDNOG DANA"...PA PREĆUTIŠ NASTAVAK KOJI BI GLASIO "SAMO NEMOJ SAD JER NISAM U TOM FAZONU". POSTOJI I ONA SITUACIJA KADA PROLAZIŠ PORED NEKOG ZALJUBLJENOG PARA PA JEDNO OD NJIH DVOJE STEGNE MALO JAČE OVO DRUGO U FAZONU "ŠTA GLEDAŠ, DOĐI OVAMO".

SVI MI, HTELI TO DA PRIZNAMO ILI NE ŽELIMO NEKOME "PRIPADATI". JEDINA NAŠA DUBOKA I ISKRENA ŽELJA JE DA SE PRIBLIŽIMO NEKOME. OD TOG TRENUTKA POČINJU DA SE SKLAPAJU VEZE. MUŠKARAC I ŽENA ULAZE U IGRU - A KADA U IGRU UĐEŠ, NEIZBEŽNO JE DOĆI DO ONOG NIVOA KOJI JE POZNAT KAO "DRŽANJE ZA RUKE".

BIO SAM SPREMAN NA PRVI POLJUBAC, NA PRVI SEX, NA PRVO "VOLIM TE"...ALI NIKAD ZA DRŽANJE ZA RUKE.

MOŽDA MOJ PROBLEM I POTIČE ODATLE JER DRŽANJE ZA RUKE UPRAVO PREDSTAVLJA DOKAZIVANJE TE PRIPADNOSTI. NEŠTO KAO OBELEŽAVANJE TERITORIJE U ŽIVOTINJSKOM CARSTVU.

DRŽANJE ZA RUKE JE JEDNA IGRA MOĆI. ONAJ KO PRVI POSEGNE ZA DRUGOM RUKOM, AUTOMATSKI GUBI MOĆ. JOŠ AKO TA RUKA BRZO ISKLIZNE KAO JEGULJA IZ POKIDANE RIBARSKE MREŽE, NEIZBEŽNA JE KATASTROFA KOJOJ PRETHODI NEUGODAN MUK. AKO IPAK "PREĆUTIŠ" TAJ TRENUTAK, PRISTAJEŠ NA IGRU DRŽANJA ZA RUKE, NE ZNAJUĆI SVA PRAVILA...MORAĆEŠ DA IGRAŠ U RITMU MUZIKE I SVAKO ODSTUPANJE SE TUMAČITI KAO FAUL NA IVICI ŠESNAESTERCA - ZNAČI PENALI SU NEIZBEŽNI.

MISLIM DA ŠTO SI VEĆI INDIVIDUALAC, ŠTO SI SVESNIJI SEBE, TO TI JE TEŽE SVETOM HODATI SA RUKOM U RUCI. VELIKI INDIVIDUALCI SPOSOBNI SU OSEĆATI, VOLETI, PRIPADATI I DELITI. ALI VELIKIM INDIVIDUALCIMA JE JAKO BITAN OSEĆAJ SLOBODE. ONI SU HODAJUĆI OKSIMORON. VOLE BITI PREDANI, ALI I SLOBODNI. UPRAVO ZATO,  ZA NJIH DRŽANJE ZA RUKE PREDSTAVLJA NEKU VRSTU ROPSTVA.

IPAK, PONEKAD I IZRAŽENI INDIVIDUALCI PODLEGNU. A TO JE VELIKI IZAZOV I JOŠ VEĆI USPEH ZA ONU DRUGU RUKU U VEZI. VELIKA ŽELJA SE OBIČNO I RAĐA ONDA KADA SE NJEN OBJEKAT NE PREDA ODMAH. 


 

_______________________________________________________

 

NichimIzazvan@Facebook | NichimIzazvan@Twitter | NichimIzazvan@Instagram

 

 

Kolumna je objavljena u štampanom izdanju magazina Grazia

 

 

 

Komentiraj
comments powered by Disqus
PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U
Putovanja
Top 10 filmova o putovanjima Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od…
City break: Pariz Grad u kojeg ljudi dolaze željni da uđu u trag nje…
Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab? Izgrađen u obliku jedra na umjetnom otoku u Dubaij…
TOP 5: Instagram profila za virtualnu teleportaciju Očajnički vam je potreban odmor i bijeg, ili gener…
Gastro
Kako ispravno jesti sushi? Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog ori…
LONCI I POKLOPCI Za Vjeku Kramera nema predaha ni ovog toplog ljeta…
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog s…
LONCI I POKLOPCI I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj p…
Anketa

Šta žene najviše vole kod muškaraca?