Home / Gastro / Kuhinje svijeta / Kako ispravno jesti sushi?
Kako ispravno jesti sushi?
Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog originalnosti u pripremi, ali i zbog velike pažnje i truda koji Japanci ulažu u prezentaciju jela. Japanska kuhinja ima sve veći broj poklonika, jer je zdrava, lagana, niskokalorična, ne deblja te koristi samo najsvježije sastojke, posebno plodove mora. Ovo je kratki vodič za konzumaciju sushija koji je i kod nas sve popularniji

1. Može štapićima, a može i rukom

U Japanu se sushi obično jede rukama, na način da se sushi uhvati s tri prsta, a štapići su služili za konzumaciju sashimija. Danas se i jedno i drugo smatra prihvatljivim, a zbog higijenskih razloga, kao i velike popularnosti uramakija (tzv. rolica gdje je riža na vanjskom dijelu rolice), koji zbog ljepljivosti nisu pogodni za konzumaciju prstima.

2. Umače se riba, a ne riža

Jedna od najčešćih grešaka pri konzumaciji sushija je umakanje riže u umak od soje. Na taj način se upije previše soja sosa, što uništava okus sushija, a nije ni zdravstveno najbolje, zbog visokog saliniteta soja-sosa. Sushi se treba umočiti sa strane ribe, i to vrlo umjereno. Ukoliko se radi o rolicama, nema izbora nego namočiti rižu, ali i tad vrlo diskretno. Ukoliko konzumirate gunkan sushi, soja se nanosi tako da đumbir umočite u soju i poput kista njima pređete preko toppinga gunkan nigirija.

3. Ribom na jezik!

Kod konzumacije nigiri sushija, pri stavljanju nigirija u usta, trebali biste ga okrenuti „naopačke“, tako da riba, a ne riža dodiruju jezik. Na taj način ćete najbolje okusiti kvalitetu sushija. 


4. Jedan sushi – jedan zalogaj!

Sushi se mora pojesti u jednom zalogaju, bilo da je riječ o nigiriju, ili rolici. U suprotnom, sushi će se raspasti i potpuno izgubiti svoje karakteristike, koje traže spajanje riže, umaka i toppinga. Možda vam se čini teško, ali nije, svaki dobar sushi brzo će se „rastopiti“ u ustima, i neće vam biti težak za gutanje.

5. Wasabi na sushi, a ne u rižu

Gotovo svaki nigiri sushi imat će tanki nanos wasabija ispod toppinga. Miješanjem wasabija u soja sos teško je kontrolisati jačinu umaka, a wasabi značajno gubi na itenzitetu i okusu na taj način. Wasabi lagano zagrebite štapićem, i nanesite a na sushi, bilo nigiri, bilo rolicu – na taj način možete potpuno precizno dozirati intenzitet za svaki pojedini zalogaj.

6. Đumbir se jede između dva sushija

Ukiseljeni đumbir jedan je od najstarijih pročišćivača okusa. U japanskoj tradiciji, listići ukiseljenog đumbira uzimaju se između dvije različite vrste sushija, kako bi se moglo pročišćenog nepca potpuno uživati u svakom pojedinom okusu

7. Jedite redom od lakšeg prema punijem okusu

Pri konzumaciji sushija, imajte na umu da jedete redom – počnite od lakših i suptilnijih okusa bijele, ribe, povrća i sl., a završite s punijim toppingom - losos, tunu, govedinu, i ljute rolice ostavite za kraj obroka.

 
Komentiraj
comments powered by Disqus
PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U
Putovanja
Top 10 filmova o putovanjima Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od…
City break: Pariz Grad u kojeg ljudi dolaze željni da uđu u trag nje…
Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab? Izgrađen u obliku jedra na umjetnom otoku u Dubaij…
TOP 5: Instagram profila za virtualnu teleportaciju Očajnički vam je potreban odmor i bijeg, ili gener…
Gastro
Kako ispravno jesti sushi? Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog ori…
LONCI I POKLOPCI Za Vjeku Kramera nema predaha ni ovog toplog ljeta…
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog s…
LONCI I POKLOPCI I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj p…
Anketa

Šta žene najviše vole kod muškaraca?