Home / Putovanja / Putovanja / Top 10 filmova o putovanjima
Top 10 filmova o putovanjima
Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od nas žude za avanturom, ali nikada ne uspijevaju da iskorače iz svoje zone udobnosti spremni na rizik. Tu smo da vas podstaknemo na razmišljanje i inspirišemo kroz deset sjajnih filmova o putovanjima…

Jedi moli voli

Kada se zbog osjećaja izgubljenosti u svom životu Julia Roberts razvede, odlučuje da je vrijeme za promjenu. Želi da zna ko je zaista, gdje ide, šta želi i zašto. Želi promjenu i odlučuje da putuje svijetom u nadi da će pronaći sebe. Na tom putovanju upoznaje mnoge inspirativne ljude i pronalazi prave vrijednosti u svom životu. Jede, moli i voli.

Put oko svijeta u 80 dana
 
Filmski klasik nagrađen sa pet Oscara - najbolji film, fotografija, montaža, muzika i scenarij. Snimljen prema romanu Julesa Vernea, ovaj film donosi ultimativno legendarno putovanje Phileasa Fogga koji putuje oko svijeta.
 
The Darjeeling Limited

U filmu pratimo trojicu braće (Owen Wilson, Adrien Brody i Jason Schwartzman), koji se okupljaju i kreću na putovanje vozom po Indiji, kako bi pronašli majku.
 
I tvoju mamu također
 
Radi se o najgledanijem filmu svih vremena u Meksiku, a bio je prilično zapažen i izvan svoje domovine (nominacije za nagrade Oscar i Zlatni globus). U filmu dvojica napaljenih tinejdžera kreću na put u potragu za čuvenom rajskom plažom, a s njima kreće i nešto zrelija atraktivna žena.
 
Dnevnik Che Guevare
 
Brazilski filmaš Walter Salles snimio je Dnevnik Che Guevare s Gaelom Garcijom Bernalom u glavnoj ulozi, a film vodi na putovanje od 14 hiljada kilometara Argentinom, Čileom, Venezuelom, Peruom i Brazilom, prikazujući destinacije poput pustinje Atacama, Machu Picchua, Caracasa i Buenos Airesa.

U divljini
 
Riječ je o netipičnom putovanju, jer protagonist istinite priče U divljini nije klasičan turist nego mladić koji se poželi maknuti od civilizacije te odluči živjeti u aljaškoj divljini. Unatoč tragičnom kraju, ovaj film meditativne atmosfere, naprosto, poziva na putovanje daleko od uobičajenih ruta.
 
Vicky, Cristina, Barcelona
 
Woody Allen nas je odveo u prelijepu Barselonu, gdje je na odmor poslao glavne junakinje Rebeccu Hall i Scarlett Johansson.
 
Stranputica
 
Komedija koja oduševljava sjajnim likovima, uvjerljivim životnim situacijama i živopisnim kalifornijskim pejzažima, pa je posve opravdano nagrađena Oscarom za najbolji adaptirani scenarij (uz još četiri nominacije za tu nagradu).
 
Before Sunrise
 
Romantična ljubavna priča o dvoje backpackera, koji provode dan na ulicama Beča. Nepretenciozna i lepršava ljubavna priča prava je filmska razglednica austrijske metropole.
 
Izgubljeni u prijevodu
 
Humorna drama o ostarjelom glumcu (uvijek sjajan pa tako i ovdje impresivan Bill Murray) i njegovom odnosu s mlađahnom Amerikankom (Scarlett Johansson), koja se dosađuje u nekakvom tokijskom hotelu, slojevita je i dojmljiva studija karaktera. Konačnom utisku itekako doprinosi blještavi Tokio.

Komentiraj
comments powered by Disqus
PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U
Putovanja
Top 10 filmova o putovanjima Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od…
City break: Pariz Grad u kojeg ljudi dolaze željni da uđu u trag nje…
Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab? Izgrađen u obliku jedra na umjetnom otoku u Dubaij…
TOP 5: Instagram profila za virtualnu teleportaciju Očajnički vam je potreban odmor i bijeg, ili gener…
Gastro
Kako ispravno jesti sushi? Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog ori…
LONCI I POKLOPCI Za Vjeku Kramera nema predaha ni ovog toplog ljeta…
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog s…
LONCI I POKLOPCI I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj p…
Anketa

Šta žene najviše vole kod muškaraca?