Home / Kids Land / Kids Land / Trudnoća nakon tridesete
Trudnoća nakon tridesete
Tridesete znače iskustvo - ne samo u poslovnom nego i privatnom smislu, proživjele ste dosta stvari, putovale svijetom, zabavile se... Sada ste spremne za najveću avanturu života, a to je majčinstvo!

Većina stručnjaka bi se složila da ne postoji pravo vrijeme za osnovati porodicu. Trudnoća i s 20 i s 45 ima određenih prednosti, ali i nedostataka. U vašim dvadesetim imate više energije da trčite za djetetom, ali financijski stojite lošije, te imate manje životnog iskustva koje možete prenijeti na dijete. U kasnim tridesetim i četrdesetim imate veću financijsku sigurnost, ali teže vam je zatrudnjeti, nositi dijete, te održavati korak s novorođenčetom.
 
Plodnost nastavlja opadati nakon 35. To se događa zbog toga što i jajne stanice stare, te ih postaje sve teže oploditi.
 
Do 35. godine većina doktora preporučuje prije umjetne oplodnje da žena pokušava zatrudnjeti godinu dana. Nakon 35 godine to razdoblje se smanjuje na šest mjeseci. Najveći problem za neplodne parove je to što odgađaju liječenje, međutim postoji razlika u uspjehu umjetne oplodnje žena u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama.

Rizik visokog krvnog pritiska za žene iznad 35. se udvostručuje u usporedbi s mlađima. Povišeni krvni pritisak  pogađa 10 do 20 posto trudnica ove dobne skupine. Učestalost rađanja carskim rezom je dvaput veća nego za žene u dvadesetim, vjerovatno zbog toga što porođaj kod starijih žena traje duže.

U ovoj dobi doktor vam može predložiti amniocentezu ili neki drugi oblik prenatalnog skeniranja, što kod mnogih žena izaziva anksioznost, posebno dok čekaju rezultate.

Šanse za blizance, pa čak i trojke se znatno povećavaju u kasnim tridesetim godinama. To je vjerojatno zbog činjenice da se s godinama zbog hormonalnog utjecaja povećavaju šanse oslobađanja više od jedne jajne stanice. Majka Priroda time povećava šanse za rađanje više djece u toj dobi.

Žene koje uzimaju lijekove za povećanje plodnosti također povećavaju šanse za rađanje više od jednog djeteta budući da takvi lijekovi stimuliraju ovulaciju. Ipak, iako je veći nego u mlađim godinama šanse za trojke ili veći broj djece su relativno vrlo male. Postotak pobačaja žena starijih od 35 godina je 18 posto.
 
Neki od najčešćih problema u trudnoći nakon 35. godine života su:

- izvanmaternična trudnoća
- placenta previa ili predležeća posteljica
- prijevremeni porod
- niska porođajna težina djeteta
- teži porod
- mogućnost genetskih poremećaja (Downow sindrom)

Komentiraj
comments powered by Disqus
PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U
Putovanja
Top 10 filmova o putovanjima Kažu da ako niste putovali niste živjeli. Mnogi od…
City break: Pariz Grad u kojeg ljudi dolaze željni da uđu u trag nje…
Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab? Izgrađen u obliku jedra na umjetnom otoku u Dubaij…
TOP 5: Instagram profila za virtualnu teleportaciju Očajnički vam je potreban odmor i bijeg, ili gener…
Gastro
Kako ispravno jesti sushi? Japanska kuhinja zauzima istaknuto mjesto zbog ori…
LONCI I POKLOPCI Za Vjeku Kramera nema predaha ni ovog toplog ljeta…
LONCI I POKLOPCI POSVEĆENI BAJRAMU Ovonedjeljno izdanje najpopularnijeg kulinarskog s…
LONCI I POKLOPCI I dok je većina televizijskih emisija na ljetnoj p…
Anketa

Šta žene najviše vole kod muškaraca?